Kastelen en landgoederen

Rond Doetinchem liggen een paar mooie kastelen en landgoederen. Geopend op bijv. Monumentendag en op andere momenten onder begeleiding van een gids. 

De Slangenburg

Slangenburg ligt ca. 3 kilometer van de stad Doetinchem verwijderd. Op het 600 ha grote landgoed tussen Doetinchem en Varsseveld ligt ook de Sint-Willibrordsabdij van de kloosterorde der benedictijnen. Slangenburg wordt voor het eerst vermeld in 1354 als eigendom van Maes (Thomas) van Baer. In de 17de eeuw werd het kasteel eigendom van de veldheer Frederik Johan van Baer (1645-1713), die het verbouwde om er te kunnen wonen. Het kwam in de 18e eeuw in het bezit van de familie Steengracht en vererfde in 1781 op de familie Van der Goltz. In 1863 verkochten de erven Van der Goltz het kasteel. De laatste particuliere eigenaar was de Duitse familie Passmann. Leden van deze familie liggen begraven op een speciale begraafplaats naast de slotgracht. Na de oorlog kwam de Slangenburg onder beheer van het Beheersinstituut voor onder andere vijandelijke en foute vermogens, dat het landgoed al gauw overdroeg aan Staatsbosbeheer. Sinds de jaren vijftig is Rijksgebouwendienst verantwoordelijk voor het onderhoud van het kasteel. Bijzonder: het eeuwenoude lanenstelsel op het landgoed is aangelegd in de vorm van een trapezium.

Kasteel de Kelder

Kasteel de Kelder is romantisch gelegen aan de rand van de Kruisbergse Bossen, achter het Slingeland Ziekenhuis. Eigenlijk heeft dit pand twee namen: naast ‘De Kelder’ staat het ook bekend als ‘Havezathe Hagen’. Een havezate is een versterkt huis of versterkte hoeve. Het historische bouwwerk dateert uit de 16e eeuw. De oudst bekende afbeelding is uit het jaar 1656; het is een rechthoekig bakstenen gebouw met trapgevels en een zadeldak. Aan de hand van oude kaarten, prenten en foto’s is de geschiedenis van het gebouw en z’n bewoners te herleiden. Sinds 1978 is jonkheer Floris Beelaerts van Blokland de eigenaar van de havezate. Kasteel de Kelder wordt veel gebruikt voor het voltrekken van huwelijken en is te huur voor diners, recepties feesten. Ook vinden er dikwijls manifestaties plaats, zoals een slipjacht en het Middeleeuws Festijn. Eenmaal per jaar  - op Monumentendag  - is De Kelder voor publiek geopend.

Bestemming

Wissen
Filteren

Filter op: