Wandelen

Wandelen

Het is prachtig wandelen in het buitengebied van Doetinchem. De wandelaar kan zijn hart ophalen in natuur- en recreatiegebieden als De Zumpe, de Wehlse Broeklanden, de Kruisbergse Bossen of de Wrange. En zeker in de bossen van landgoed Slangenburg. Uitgezette routes zijn er ook. Een  greep uit het aanbod, met natuurlijk ook een tochtje door de historische binnenstad van Doetinchem.

 

Wandelen in de Achterhoek - algemeen

In de Achterhoek kan men uren wandelen. Er is een goed uitgezet wandelnetwerk van maar liefst 3.000 kilometer voorhanden! En die kilometers zijn dan ook nog uiterst gevarieerd. U kunt over smalle  slingerende paadjes lopen en over brede zandlanen. Steeds is het een verrassing wat zich na een bos of bocht zal aandienen. U kunt bijv. kiezen voor een historisch kerkenpad tussen de weilanden. De koeien staan u verbaasd aan te staren. Of u loopt een breed bospad en snuift de heerlijke boslucht op. Soms kruist u een liefelijk beekje of loopt een tijd lang op met een riviertje. Een pittoresk stadje met een fraaie oude kerk en wat statige oude huizen ligt ook wel eens op uw route. Daar is dan een mooie gelegenheid om uit te rusten en te ontspannen, op een terras of in goed restaurant. Als u in de Achterhoek komt wandelen kunt u heel gemakkelijk uw ideale route samenstellen met behulp van de wandelkeuzepunten. 

Wandelen is iets wat men het hele jaar kan doen. Ook in de Achterhoek! In de winter met kale bomen, braakliggende landerijen en misschien ijs op de vennetjes. In de herfst zijn er de schitterende  herfstkleuren en in de lente en zomer is er de nodige schaduw en koelte bij het water of in het bos. En met het duidelijke wandelroutenetwerk kunt u eigenlijk niet verdwalen.

Handig wandelnetwerk 

In de Achterhoek kunt u kiezen uit ca. 150 startpunten. Hier kan met een wandeling worden gestart. Zo’n punt is te herkennen aan infoborden met daarop een kaart met route-informatie. Vanaf dat  startpunt kunt u een geheel uitgezette wandelroute volgen. U hoeft hiervoor alleen de bordjes van de door u gekozen route te volgen. U kunt ook routes combineren. Er staan nl. langs uw wandelroute ook paaltjes met een rood bordje: keuzepunten. Hier kunt u overstappen op een andere wandelroute. Op het bordje staan een letter en een nummer, die vindt u ook op de kaart. Zo weet u altijd de weg in de Achterhoek. 

Prachtige wandelroutes

Op het digitale routeportal (achterhoek.nl/wandelroutes) vindt u de mooiste wandelroutes door de Achterhoek. U kunt in het  zoekmenu aangeven hoeveel kilometer u wilt wandelen en in welk gebied. Op de routepagina vindt u meer informatie over de route en handige leuke tips op de route. Op de kaart kunt u zien hoe de route loopt.

Wandelkaarten & wandelbundels

Bij de VVV’s, Toeristische Informatiepunten, in boekhandels en bij sommige toeristische attracties zijn wandelboekjes en -kaarten van de Achterhoek te koop (vier delen: NW, NO, ZW en ZO). Op de kaarten is ook het keuzepuntennetwerk aangegeven. Heel Handig, want zo kunt u een route plannen. In de wandelbundels worden bijzondere wandelroutes besproken. Te denken valt aan routes langs een riviertje of langs cultuurhistorische trekpleisters. 

Begin bij een TOP

Bij een Toeristisch Overstappunt kunt u parkeren, soms wat eten en drinken en starten met een gemarkeerde route. U herkent de TOP’s aan een hoge kegel met keien erin. 

Plan het online

U kunt uw route mooi uitstippelen met de online routeplanner (routeplanner/wandelnet). Vervolgens kunt u de route downloaden als gpx-bestand en printen.

Tijdens een mooie wandeling (fietstocht) richting Gaanderen kunt u even stoppen bij Café de Pol aan de Hulleweg 2 in Doetinchem voor een lekkere Coffee to Go, lekker vers sapje of een lunch to go om weer op krachten te komen en uw wandeling (fietstocht) daarna weer voort te zetten. Kijk op de Facebook van café de Pol voor meer informatie

Bestemming

Wissen
Filteren

Filter op: