Wandelen

Wandelen

Het is prachtig wandelen in het buitengebied van Doetinchem. De wandelaar kan zijn hart ophalen in natuur- en recreatiegebieden als De Zumpe, de Wehlse Broeklanden, de Kruisbergse Bossen of de Wrange. En zeker in de bossen van landgoed Slangenburg. Uitgezette routes zijn er ook. Een  greep uit het aanbod, met natuurlijk ook een tochtje door de historische binnenstad van Doetinchem.

Buitengebied Wehl en Nieuw-Wehl

In het buitengebied rondom Wehl en Nieuw-Wehl zijn er twee nieuwe gemarkeerde wandelroutes. Eén rondom Nieuw Wehl (6 km) en één in het Wehlse Bos (9 km). 

Trage tocht in en rond Doetinchem

Wandelaar Rob Wolfs zette een ‘Trage tocht’ uit door het groen in en rondom Doetinchem. De 15 kilometer lange route start bij het NS-station en gaat langs de rand van de bebouwing over een onverhard paadje langs het geluidsscherm van de Rondweg. Dan het is kronkelen over wandelpaadjes langs het water in Natuurpark Overstegen. De route vervolgt via groenstroken door de wijk Bezelhorst. En zo gaat de tocht door en rondom Doetinchem om weer uit te komen bij het station. 

Rondom het Ei

Stichting Gilde Doetinchem biedt wandelingen in Doetinchem aan onder de naam Rondom het Ei. De route om ‘het ei te ontdekken’ is te verkrijgen bij het Stadsmuseum en het Openbaar Vervoer Museum. Daarnaast is het mogelijk om een wandeling ta maken onder leiding van een stadsgids van ’t Gilde. De gids laat in circa anderhalf uur zien wat de stad te bieden heeft. De wandeling start doorgaans bij de prachtige maquette in het Stadsmuseum; deze laat zien hoe het centrum er in 1940 uitzag. De tocht voert langs historische gebouwen en plekken, maar uiteraard ook langs nieuwe en vernieuwde locaties. Een afspraak maken voor zo’n wandeltochtje kan op www.stadswandelingdoetinchem.nl of via VVV Doetinchem.

Wehlse Broeklanden

De Wehlse Broeklanden is het buitengebied tussen Doetinchem en Wehl. Er zijn inmiddels enkele wandelpaden in dit stukje nieuwe natuur aangelegd. U kunt vanuit de wijken De Huet en Dichteren en vanuit Wehl via een mooie route naar de Mussenhorst lopen. Dit is het centrale punt middenin de Wehlse Broeklanden, waar enkele wandelpaden elkaar kruisen. Tijdens het lopen ervaart u het kenmerkende afwisselende landschap van de Wehlse Broeklanden. De wandelroutes zijn op een kaart aangegeven en in het veld met paaltjes gemarkeerd. Ook is er een folder met de wandelroutes van het gebied. Deze is verkrijgbaar bij zorgcentrum Oldershove in Wehl, wijkcentrum de Zuwe op de Huet, bij de VVV en in het stadhuis van Doetinchem. Houd er wel rekening mee dat de paden onverhard en soms smal zijn. Ze voeren langs akkerranden en sloten. Ook kunnen sommige delen van het gebied drassig zijn. Draag daarom stevig schoeisel.

Rondom klooster Bethlehem

De 3,5 km lange wandeling ‘In het spoor van de kloosterlingen’ loopt door een historisch gedeelte van de gemeente Doetinchem, namelijk rondom het historische – maar verdwenen – klooster Bethlehem. In deze wandelroute is er aandacht voor het oude grachtenstelsel rondom het klooster en de oorspronkelijke loop van de Bielheimerbeek. Van beide zijn nog overblijfselen te zien in het huidige landschap. De wandeling begint bij het bord vóór vijverspecialist De Watermolen, Kloosterlaan 2 in Doetinchem (aan de rand van Gaanderen). Dat is naast herberg Het Onland. In de brochure staat de herkomst van deze naam beschreven. Vroeger was de streek erg moerassig en op sommige plaatsen volkomen onbegaanbaar. Het was hier onbebouwde, nog woeste grond, vandaar de naam onland. De wandelroute is tot stand gekomen vanuit het initiatief ‘Trots op onze Streek’ in samenwerking met de streekbewoners en enkele sponsoren. En met dank aan de grondeigenaren. De brochure met plattegrond en beschrijving is verkrijgbaar bij de VVV en bij het Onland.

Klompenpad Ganderpad

Klompenpaden zijn gemarkeerde wandelroutes over onverharde paden door het boerenland, over landgoederen en historische tracés in de provincies Utrecht en Gelderland. In totaal zijn er meer dan 100 klompenpaden. In de gemeente Doetinchem is dat het Ganderpad, 13 km lang. Op dit klompenpad ontdekt u het afwisselende landschap van Gaanderen. Wandelen langs de Oude IJssel en beken, over rivierduinen en langs sporen van de ijzerindustrie. Volg de bruine ‘klomp’-markeringen. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u hem zowel links- als rechtsom kunt wandelen. Het Ganderpad kan verkort worden tot 9 km of verlengd tot 14 km. Dit staat met markeringen in het veld aangegeven. Het startpunt is bij Herberg Het Onland, Rekhemseweg 175 in Doetinchem.

 

Wandelen in de Achterhoek - algemeen

In de Achterhoek kan men uren wandelen. Er is een goed uitgezet wandelnetwerk van maar liefst 3.000 kilometer voorhanden! En die kilometers zijn dan ook nog uiterst gevarieerd. U kunt over smalle  slingerende paadjes lopen en over brede zandlanen. Steeds is het een verrassing wat zich na een bos of bocht zal aandienen. U kunt bijv. kiezen voor een historisch kerkenpad tussen de weilanden. De koeien staan u verbaasd aan te staren. Of u loopt een breed bospad en snuift de heerlijke boslucht op. Soms kruist u een liefelijk beekje of loopt een tijd lang op met een riviertje. Een pittoresk stadje met een fraaie oude kerk en wat statige oude huizen ligt ook wel eens op uw route. Daar is dan een mooie gelegenheid om uit te rusten en te ontspannen, op een terras of in goed restaurant. Als u in de Achterhoek komt wandelen kunt u heel gemakkelijk uw ideale route samenstellen met behulp van de wandelkeuzepunten

Wandelen is iets wat men het hele jaar kan doen. Ook in de Achterhoek! In de winter met kale bomen, braakliggende landerijen en misschien ijs op de vennetjes. In de herfst zijn er de schitterende  herfstkleuren en in de lente en zomer is er de nodige schaduw en koelte bij het water of in het bos. En met het duidelijke wandelroutenetwerk kunt u eigenlijk niet verdwalen.

Handig wandelnetwerk 

In de Achterhoek kunt u kiezen uit ca. 150 startpunten. Hier kan met een wandeling worden gestart. Zo’n punt is te herkennen aan infoborden met daarop een kaart met route-informatie. Vanaf dat  startpunt kunt u een geheel uitgezette wandelroute volgen. U hoeft hiervoor alleen de bordjes van de door u gekozen route te volgen. U kunt ook routes combineren. Er staan nl. langs uw wandelroute ook paaltjes met een rood bordje: keuzepunten. Hier kunt u overstappen op een andere wandelroute. Op het bordje staan een letter en een nummer, die vindt u ook op de kaart. Zo weet u altijd de weg in de Achterhoek. 

Prachtige wandelroutes

Op het digitale routeportal (achterhoek.nl/wandelroutes) vindt u de mooiste wandelroutes door de Achterhoek. U kunt in het  zoekmenu aangeven hoeveel kilometer u wilt wandelen en in welk gebied. Op de routepagina vindt u meer informatie over de route en handige leuke tips op de route. Op de kaart kunt u zien hoe de route loopt.

Wandelkaarten & wandelbundels

Bij de VVV’s, Toeristische Informatiepunten, in boekhandels en bij sommige toeristische attracties zijn wandelboekjes en -kaarten van de Achterhoek te koop (vier delen: NW, NO, ZW en ZO). Op de kaarten is ook het keuzepuntennetwerk aangegeven. Heel Handig, want zo kunt u een route plannen. In de wandelbundels worden bijzondere wandelroutes besproken. Te denken valt aan routes langs een riviertje of langs cultuurhistorische trekpleisters. 

Begin bij een TOP

Bij een Toeristisch Overstappunt kunt u parkeren, soms wat eten en drinken en starten met een gemarkeerde route. U herkent de TOP’s aan een hoge kegel met keien erin. 

Plan het online

U kunt uw route mooi uitstippelen met de online routeplanner (routeplanner/wandelnet). Vervolgens kunt u de route downloaden als gpx-bestand en printen.

 

Ervaar al wandelend jouw levenspad

Het levenspad vertelt het verhaal van jouw leven en je persoonlijke rugzak.

Al wandelend kom je in aanraking met een aantal levensthema's die je aan het denken zullen zetten. Soms zijn het mooie momenten, soms kom je terug bij moeilijke momenten in je leven. Wie is je vader, wie is je moeder? Welke rollen vervul jij? Wat is je levensdoel?

Verwonder jezelf en maak de wandeling van in totaal 10 kilometer in de mooie natuur rondom kasteel Slangenburg in Doetinchem. Alleen of met elkaar. In 1 of meerdere dagen. De levenspadwandeling kan 365 dagen per jaar  gewandeld worden en is in ieder seizoen weer anders.

De keuze is aan jou!

Bij de levenspadwandeling hoort het levenspadwandelingpakket.

Hierin zit de reizigersgids, waarin de route, thema's en andere wetenswaardigheden staan beschreven. De gids bevat vele mooie fotos van het gebied. Daarnaast is er ruimte om aantekeningen te maken bij de verschillende thema's, zodat je als het ware je eigen verhaal vormgeeft en opschrijft. De gids is in handig A5 formaat vormgegeven en telt ongeveer 100 paginas.

Het pakket bevat daarnaast een meditatie, een unieke bijenwastekening speciaal voor jou waardoor elk pakket anders en uniek is.

 

Verkooppunten:

Koetshuis Slangenburg Kasteellaan 2 7004JK Doetinchem

VVV Doetinchem Burgemeester van Nispenstraat 2 7001BS Doetinchem

of via de websitewww.levenspadwandeling.nl 

Volg ons op instagram en facebook levenspadwandeling.


 

Bestemming

Wissen
Filteren

Filter op: