Doetinchem, een portret


Doetinchem ligt centraal in de Achterhoek, tussen bossen en weilanden en te midden van het beroemde Achterhoekse coulisselandschap; echt een bezoek waard. Doetinchem heeft vele verrassingen in petto en ook in de omgeving is genoeg fraais te ontdekken, te voet of op de fiets, door dorpjes, over mooie fietspaden en karakteristieke zandwegen.
De stad Doetinchem is een echte winkelstad met een schitterende mix van filiaalbedrijven en kleinere bijzondere winkels, daarnaast is Doetinchem ook vele verschillende horeca gelegenheden rijk. De stad kent een aantal historische panden, gezellige pleinen en het Stadsmuseum. Op cultureel gebied is er in Doetinchem het hele jaar door van alles te beleven met een aantal opvallende evenementen, concerten, tentoonstellingen en festiviteiten.Mocht u één van deze evenementen willen bezoeken, kijk dan in de agenda.

In de omgeving zijn er veel bezienswaardigheden, fraaie boerderijen, charmante buurtschappen, rivieren en beekjes.

De Achterhoek blinkt uit in gastvrijheid. Er is voor elk wat wils, voor iedereen vermaak. Er wordt veel georganiseerd, naast culturele manifestaties bijvoorbeeld ook fiets- en wandeltochten en sportactiviteiten.

Dus kom naar Doetinchem, we heten u van harte welkom.
Er is altijd wat te zien, doen en beleven!

Doen in Doetinchem, 10 tips

 

De reisblog 'Bijzonder plekje'  heeft Doetinchem bezocht en geeft 10 tips. Struin door het centrum, ontdek de bijzondere adresjes hier en laat je verrassen door deze tips voor een stedentrip. Ook zeker interessant voor een mooie wandeling over een van de omringende landgoederen of een fietstocht langs de (Oude) IJssel.

Groen in Doetinchem, bijzondere parken en bomen

 

In de binnenstad van Doetinchem beperkt het stedelijk groen zich tot enkele sfeerbepalende bomen in het winkelgebied. Groene Waas is de naam die de gemeente geeft aan de groene verbindingen tussen de wijken in de stad en het buitengebied.

In het centrum vindt u het Mark Tennantplantsoen. Hier staat het vrijheidsmonumument, een beeldhouwwerk van twee levensgrote, geketende handen. Het monument herinnert de Doetinchemmers aan de bevrijding van hun stad op 1 en 2 mei 1945 door de Canadese Cavalry Highlanders.

Het Stadspark ofwel Amphionpark is gesitueerd in de wijk de Veentjes, op de plek waar voorheen schouwburg Amphion stond. Een aantal doorgaande routes, waar men zowel mag lopen als fietsen, doorkruist het park. Een onderdeel van dit groene stukje Doetinchem is de Stadstuin, een ontwerp van de Achterhoekse tuin- en landschapsarchitect Nico Wissing en zijn compagnon Lodewijk Hoekstra.

In het Arboretum bij Villa Ruimzicht (anno 1853, Ds. van Dijkweg) staan veel bijzondere bomen uit binnen- en buitenland, vaak al meer dan 100 jaar oud. Bij elk exemplaar staat een bordje met de beschrijving van zijn Nederlandse en Latijnse benaming.

Aan de zuidoever van de Oude IJssel in Doetinchem krijgt een uniek project steeds meer vorm: Park of Dutch Dreams. Hier ontstaat een groen kunstwerk, waar een kleur aan bekende bloemen- en plantenexperts een bijdrage aan levert. Met als uiteindelijk resultaat een 8.000 m2 groot park dat een kleurrijke, bloeiende en groene belevingsplek wordt voor de inwoners van Doetinchem. De opening zal dit najaar plaatsvinden.

Het Park of Dutch Dreams vormt een schakel in een keten van toeristisch en ecologisch interessante projecten langs de Oude IJssel. De Achterhoekse landschap- en tuinontwerper Nico Wissing vroeg voor de invulling van het park de vermaarde tuinontwerper Piet Oudolf. Hij levert een bijdrage maar stelde als voorwaarde dat ook andere bloemen- en plantenexperts bij het project betrokken worden. Het Park aan de Oude IJssel biedt volop gelegenheid om te genieten. Zo zijn er goed begaanbare wandelpaden, een uitkijkpunt en een aanlegsteiger in de Oude IJssel. Wilt u meer informatie? Ga naar de website van Park of Dutch Dreams.

Park Overstegen in de wijk Overstegen is in 1975 aangelegd en geldt als het grootste onder de parken. In die tijd was het een traditioneel park dat in Doetinchem bekend stond als het Bonanzapark. In de jaren negentig is het omgevormd tot een recreatief natuurgebiedje waar Galloway-runderen grazen. Omgewaaide bomen bleven liggen, oevers werden vergraven en poelen werden aangelegd.

Het Canadapark is een groene oase in de wijk De Hoop en herinnert – net als de straatnamen – aan de bevrijding van Doetinchem en de Achterhoek door de Canadezen in april 1945.