Doetinchem is goed bereikbaar via de A18 en heeft twee treinstations. De ligging aan de Oude IJssel, de goede bereikbaarheid en de centrumfunctie zorgen voor veel bedrijvigheid. Uiteenlopende bedrijven op meerdere bedrijventerreinen bieden werkgelegenheid voor de hele streek.
Voor cultuurliefhebbers is er van alles te doen. Zo is er de landelijk bekende Amphion theater (al een aantal malen bekroond met de titel ‘Theater van het Jaar’), Amphion film, bioscoop Vue of u kunt een bezoek brengen aan het Stadsmuseum. Grote evenementen met een regionale uitstraling zijn het Bevrijdingsfestival, Festival Achterland, Djazz Vibes, theaterfestival BuitenGewoon en het Stadsfeest. Mocht u één van deze evenementen willen bezoeken, kijk dan in de agenda.
De gemeente Doetinchem is zeker sport minnend. De helft van de bevolking is lid van een sportvereniging. Voor de hele Achterhoek is er de grote publiekstrekker voetbalclub De Graafschap, met in haar kielzog de trouwe fans, de Superboeren. Jaarlijks, rondom Hemelvaart, wordt De Achterhoekse Wandel4daagse georganiseerd en dit sportieve evenement trekt vele honderden deelnemers uit het hele land.
Kenmerkend voor het stadscentrum is het veelzijdige winkelaanbod, en de markt op dinsdag en zaterdag rondom het stadhuis aan de Raadhuisstraat. De binnenstad heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een eet- en uitgaanscentrum en profileert zich met LKKR. sfeervolle restaurants en leuke kroegjes vindt u met name op en rond het Simonsplein en in de Grutstraat, met volop terrassen voor de deur. Daartussen torent de Catharinakerk.
In de binnenstad van Doetinchem beperkt het stedelijk groen zich tot enkele sfeerbepalende bomen in het winkelgebied. Groene Waas is de naam die de gemeente geeft aan de groene verbindingen tussen de wijken in de stad en het buitengebied.
In het centrum vindt u het Mark Tennantplantsoen. Hier staat het vrijheidsmonumument, een beeldhouwwerk van twee levensgrote, geketende handen. Het monument herinnert de Doetinchemmers aan de bevrijding van hun stad op 1 en 2 mei 1945 door de Canadese Cavalry Highlanders.
Het Stadspark ofwel Amphionpark is gesitueerd in de wijk de Veentjes, op de plek waar voorheen schouwburg Amphion stond. Een aantal doorgaande routes, waar men zowel mag lopen als fietsen, doorkruist het park. Een onderdeel van dit groene stukje Doetinchem is de Stadstuin, een ontwerp van de Achterhoekse tuin- en landschapsarchitect Nico Wissing en zijn compagnon Lodewijk Hoekstra.
In het Arboretum bij Villa Ruimzicht (anno 1853, Ds. van Dijkweg) staan veel bijzondere bomen uit binnen- en buitenland, vaak al meer dan 100 jaar oud. Bij elk exemplaar staat een bordje met de beschrijving van zijn Nederlandse en Latijnse benaming.
Park Overstegen in de wijk Overstegen is in 1975 aangelegd en geldt als het grootste onder de parken. In die tijd was het een traditioneel park dat in Doetinchem bekend stond als het Bonanzapark. In de jaren negentig is het omgevormd tot een recreatief natuurgebiedje waar Galloway-runderen grazen. Omgewaaide bomen bleven liggen, oevers werden vergraven en poelen werden aangelegd.
Het Canadapark is een groene oase in de wijk De Hoop en herinnert – net als de straatnamen – aan de bevrijding van Doetinchem en de Achterhoek door de Canadezen in april 1945.