
Doetinchem door de ogen van
Henk Dijk
Erfgoed De Stadswal
Als je vanaf de bioscoop door de Burgemeester van Nispenstraat richting het Stadsmuseum loopt, kom je langs een van de meest markante panden van Doetinchem. Hier is Erfgoed De Stadswal gevestigd. In 1880 liet dominee van Dijk het gebouw bouwen, op de plek waar zich vroeger de stadswal bevond. Eerst deed het dienst als kerk en pastorie, later kwam er een school in waar jongens werden opgeleid tot dominee. “Dominee van Dijk heeft een enorm stempel op Doetinchem gedrukt”, vindt Henk Dijk, manager van De Stadswal. “Hij heeft heel veel panden laten bouwen, waaronder ook Villa Ruimzicht. Dat leverde de nodige bedrijvigheid op. Dankzij hem groeide Doetinchem aan het eind van de negentiende eeuw uit tot een levendige plek.”
Terug aan de gemeenschap
Hoewel veel oude panden in de stad zijn gesloopt, is het monumentale pand van De Stadswal gespaard gebleven. In 2019 kocht een stichting het aan om te zorgen dat dit erfgoed ook in de toekomst behouden blijft. Na een zorgvuldige renovatie kan iedereen er een zaal huren. “Bijvoorbeeld voor een concert, bruiloft, rouwbijeenkomst, beurs of kerkdienst. Daarbij kunnen we ook catering aanbieden van lokale ondernemers. Ons doel bij de renovatie was om het pand terug te geven aan de gemeenschap”, vertelt Henk. Zelf vindt hij vooral de kerkzaal heel mooi, hij is er zelfs getrouwd. “Maar ook foyer met prachtig uitzicht op de bioscoop en het theater is een fijne plek, waar ik regelmatig even ga zitten mijmeren.”
Context kennen
Henk vindt dat dominee van Dijk wel wat meer erkenning zou mogen krijgen voor de invloed die hij heeft gehad op Doetinchem. “Er is alleen een straat naar hem vernoemd, dat is het. Des te belangrijker dat wij vanuit De Stadswal blijven vertellen over zijn rol in de geschiedenis. Als je de historie en de context van zo’n pand als dit kent, kijk je er met een andere blik naar. Er zijn maar weinig panden in Doetinchem die een paar honderd jaar oud zijn, maar toch zo gaaf én aangepast aan de moderne tijd. Ik hoop dat we daar met z’n allen nog heel lang zuinig op blijven.”
In deze serie portretten laten we bevlogen mensen aan het woord die, in hun vrije tijd of beroepsmatig, Doetinchem een stukje mooier maken. Door hun ogen zie je Doetinchem op een andere manier. Dat levert niet alleen een goed verhaal op, maar ook inspiratie om zelf onbekende plekken in de stad of de omgeving te gaan ontdekken.
Het afgelopen jaar is er in deze reeks elke maand een portret gemaakt. Alle portretten worden - samen met 3 fiets- en 3 wandelroutes - gebundeld in een brochure, die vanaf half juni verkrijgbaar is bij o.a. de VVV en de geportretteerden.