Al sinds de veertiende eeuw staat Kasteel Slangenburg in het buitengebied van Doetinchem. Het kasteel was nooit open voor het publiek, maar daar is dit jaar verandering in gekomen. Emma Buis van Monumentenbezit, de eigenaar van kasteel Slangenburg, vertelt: “Het past in deze tijd dat monumenten bezocht en beleefd kunnen worden, want ze hebben een maatschappelijke functie. Als we cultureel erfgoed willen behouden, is het belangrijk dat we de kinderen van nu laten zien hoe mooi het is. Ik vind mijn werk geweldig: ik mag me inzetten om deze plek nog mooier te maken en om zoveel mogelijk mensen ervan te laten genieten. En wie kan er nou nog meer zeggen dat hij met de sleutel van een kasteel op zak loopt?”
Oase van rust
Enthousiaste en deskundige vrijwilligers verzorgen rondleidingen door het kasteel, dat eerst grondig is gerenoveerd. Bijzonder zijn vooral de wand- en plafondschilderingen en het rijke, zeventiende-eeuwse interieur. Voor kinderen is er ook een speurtocht uitgezet in de tuin. “Daar kom je via het koetshuis”, vertelt Emma. “De tuin is mijn favoriete plek: het is een oase van rust waar je alleen maar de vogels hoort. En je hebt er weer een heel ander uitzicht op het kasteel.” Het landgoed dat bij het kasteel hoort, is heel belangrijk geweest voor Doetinchem. Zo zorgde de houtkap voor werk en vormde het een grote inkomstenbron. Emma: “Nu is het landgoed, dat wordt onderhouden door Staatsbosbeheer, vooral een prachtig wandelgebied. Het lanenpatroon stamt uit de zeventiende eeuw en is uniek in Nederland.”
Laagdrempelige plek
Tegenover het koetshuis zijn drie kasteelhuisjes die verhuurd worden als vakantiewoning, daar komen er nog twee bij. “En in de paardenstal kun je familiebijeenkomsten houden, bijvoorbeeld een nazit bij een uitvaart. Ook op die manier willen we onze maatschappelijke rol invullen. We willen een laagdrempelige plek zijn waar mensen zich welkom voelen”, vertelt Emma. “Want Slangenburg is echt een monument van Doetinchemmers zelf. Dus wie wil, mag er een bijdrage aan leveren. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, bijvoorbeeld voor de rondleidingen of voor de aanleg van de historische moestuin.”
In deze serie portretten laten we bevlogen mensen aan het woord die, in hun vrije tijd of beroepsmatig, Doetinchem een stukje mooier maken. Door hun ogen zie je Doetinchem op een andere manier. Dat levert niet alleen een goed verhaal op, maar ook inspiratie om zelf onbekende plekken in de stad of de omgeving te gaan ontdekken.
Heb jij ook een mooi verhaal waarbij je jouw passie graag deelt met inwoners en bezoekers van Doetinchem? Mail dan naar d.schokking@achterhoek.nl.